EK skeeleren Oostende 2024

written by info@skeelerstaphorst.nl 26 juli 2024

Van 19 tot 24 juli stond het EK skeeleren op het programma. De wedstrijden werden dit jaar verreden in Oostende (België). In deze stad aan zee kwamen (leden van onze club) Rémon Kwant, Ronald Haasjes en Christian Haasjes uit voor TeamNL. Foto’s door Neeke Smit, inFocus by Hanneke en Mimi the Paparazzi.

Rémon reed zowel de wedstrijden op de baan als op de weg de sprintafstanden (met uitzondering van de 100m). Op de eerste dag zette hij tijdens de series 18.074 op de klokken tijdens de 200m dual sprint, wat hem een 17e plaats opleverde. Dag twee stond in het teken van de 1000m en de aflossing. Op de 1000m werd Rémon helaas gediskwalificeerd vanwege een technische fout. In de aflossing, samen met Jordy van Workum en Glenn Nijenhuis, kwam teamNL nét te kort voor een finaleplaats, de mannen eindigden op de zevende plaats.

Op de 500m wist Rémon de kwalificatieronde te overleven. Hij kwam terecht in een sterke kwartfinale met tegenstanders uit Italië, Frankrijk en Duitsland. Helaas kwam Rémon hierin net te kort en wist hij zich niet te plaatsen voor de halve finale. Hij werd dan ook 13e op deze afstand.

Op dinsdag 23 juli mochten ook eindelijk Ronald en Christian Haasjes aan het toernooi beginnen. Beide mannen reden op de weg de lange afstanden (puntenkoers, afvalkoers en marathon). De afvalkoers was de eerste wedstrijd waar de mannen aan de start verschenen. De broers vonden elkaar snel in het peloton en reden goed van voren in de sterk bezette wedstrijd. Helaas kwam Christian ten val door een inhaalactie van een tegenstander, die eindigde op het asfalt. Door ook een val van de andere Nederlandse deelnemer Jordy van Workum was Ronald als enige Nederlander over. Hij wist zich steeds goed te positioneren en overleefde een groot deel van de afvallingen. Dit zorgde voor een knappe 5e plaats!

Woensdag 24 juli stond zowel de one lap als de puntenkoers op de weg op het programma. Rémon reed een sterke kwalificatie en bereikte de kwartfinale. In deze kwartfinale lukte het Rémon helaas niet om bij de eerste twee te finishen, hij eindigde dan ook op plaats 14.

Christian was gedurende de dag eerst bezig met zijn wonden van de dag ervoor. Helaas brak hij zijn duim en had meerdere schaafwonden. Gedurende de dag besloot Christian om wel van start te gaan tijdens de puntenkoers. De broers Haasjes reden sterk mee, maar kwamen tekort voor de punten. Ronald werd 10e, Christian 12e.

De laatste afstand van het EK was de marathon. Om 11.30 uur gingen de mannen van start, met daarbij namens Nederland onder andere Christian en Ronald. In een koers met een zeer hoog tempo (zoals bijna alle wedstrijden dit EK) was er een aantal keer een kopgroep weg, echter viel de koers niet stil. Eenmaal gelost uit het peloton was het dan ook moeilijk terugkeren. Christian eindigde als 19e, Ronald als 20e.